Nabi s.a.w. bersabda : Sampaikanlah daripadaku walaupun satu ayat. (Sahihain)

Isnin, 26 September 2011

YOU ARE THE ONE : SURAT TUNTUTAN KE 9 DARI WARIS MUTLAK YM TUANKU NAI LONG KASIM KEPADA PERDANA MENTERI THAILAND


TINGGAL KENANGAN, SEBUAH WAKAF DI RANONG, THAILAND. TAPI ALHAMDULILLAH, WARISAN BERHARGA KITA INI MASIH TERPELIHARA DI SANAAssalamualaikum semua, berjumpa kita lagi di persada sejarah nagara. Di artikel kali ini marilah kita hayati Surat Tuntutan ke 9. Surat Tuntutan kali ini kita tunaikan permintaan saudari Sofea Umudi yang pernah menghantar ulasan untuk menatap Surat Tuntutan yang telah di hantar kepada ketua-ketua kerajaan luar negara. Surat Tuntutan kali ini dihantar kepada Perdana Menteri Thailand yang baru setelah berjaya memenangi pilihanraya di negaranya yang telah di buat baru-baru ini. Beliau ialah adik kepada Perdana Menteri yang telah di gulingkan dahulu oleh Jeneral Thailand yang juga seorang muslim yang berasal dari bandar Ayuthia, yang mana keIslaman jeneral yang bernama Jeneral Sonthi ini bukannya baru tapi sejak ribuan tahun yang lalu. Perdana Menteri yang baru bernama Ying Luck Shinawatra yang juga merupakan adik kepada Perdana Menteri yang digulingkan dahulu iaitu Thaksin Shinawatra telah menjadi orang buangan di negara asing dibawah suaka politik yang telah ditetapkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Negara Thailand yang dahulunya berasal dari nama negeri Siam dan wilayah dibawahnya bernama negeri ( semenanjung ) Melaka merupakan sebahagian dari Benua Siam Kedah yang merangkumi dari selatan bandar Chitaggong sehingga menjangkau ke Pulau Tasmania di selatan Australia, dari Pulau Madagaskar pula sehingga ke Pulai Hawaii dan juga dari Jepun sehinggalah ke Bandar Hanoi merupakan wilayah yang luas didiami oleh bangsa Jawi atau Melayu dibawah rajanya suku Siam Islam dari bangsa Jawi atau Melayu dari zuriat keturunan Nabi s.a.w. Penghulu Segala Nabi.

SUASANA DI DALAM MASJID GERISIK, THAILAND YANG MANA JELAS LARANGAN MEMPLASTER DINDINGNYA DAN DIBANGUNKAN KUBAHNYA SEMULA SPT DI ZAMANNYA. HANYA DIBENARKAN, PENAMBAHAN LANTAI SAHAJA OLEH KERAJAAN THAILAND
Negara Thailand yang telah ditubuhkan dengan rasminya pada tahun 1938 ialah sebuah negeri Siam yang telah dibuka oleh Raja Merong Maha Podiset yang bergelar DYMM Sultan Muzaffar Shah II ( 800m ). Setelah kekalahan teruk Raja Boromoraja Ekataat V yang bergelar DYMM Sultan Syarif Abu Bakar Shah ( 1767-1821 ), pihak musuh-musuh Allah telah membahagi-bahagikan benua atau negara Islam ini kepada jajahan masing-masing seperti Francis, British, Sepanyol, Belanda dan Amerika Syarikat kedalam wilayah masing-masing. Negeri Siam bukanlah hak milik raja Thai Buddha tetapi adalah hak milik Raja Siam Islam dari bukti Hikayat Merong Maha Wangsa berhubung penghantaran bunga emas kepada maharaja Benua Siam Kedah. Bukti ini juga ada di dalam buku Warisan Maha Wangsa milik persatuan Sejarah Malaysia cawangan Negeri Kedah Darul Aman dibawah peyelenggaraan Mahani Musa Ahmad Jailani Hamili di muka surat 11 dan 12. Raja Daerah Siam Lancang Merong Maha Podiset ( 800m ) ini, sebelum di lantik sebagai as-Sultan Kedah atau Maharaja empayar Benua Siam Kedah, iaitu orang yang membuka negara Thailand bermaksud 'Naga Laut Pembesar Lelaki Yang Terbaik'. Kita boleh rujuk di manuskrip Undang-Undang Kedah dibawah peyelenggaraan Mariyam Salim dibawah Dewan Bahasa Dan Pustaka Kuala Lumpur tahun 2005.

MASJID GERISIK DI THAILAND YANG MENJADI MANGSA PENJAJAHAN BANGSA SUKHOTHAI YANG MANA DINDINGNYA TELAH DI KUPAS SERTA DI KIKIS DAN KUBAHNYA TELAH DIROBOHKAN BESERTA DENGAN MENARANYA SEPERTI MEREKA TELAH LAKUKAN DI BANDARAYA AYUTHIA AGAR SEJARAH BANGSA MELAYU TERKUBUR
Raja Merong Maha Podiset yang bergelar Sultan Muzaffar Shah II juga seperti ayahnya Raja Merong Maha Wangsa ( 745M ) ialah orang yang bertanggungjawab menyebarkan Islam dengan pesatnya di Benua atau Negara Islam ini. Cucunya Raja Merong Maha Wangsa Badrul Munir yang bergelar DYMM Sultan Saidina Jamalul Alam pula seorang yang telah berjaya menyiapkan undang-undang Islam di tahun 812 masihi bersamaan tahun 222 hijrah yang pada masa itu sedang berkhidmat di Negeri Aceh. Ayahnya Raja Merong Maha Podiset telah menggelarkan negara yang dibukanya di Utara Negeri Melaka atau di utara negeri Semenanjung Melaka dengan gelaran Negeri Siam Lancang. Raja Merong Maha Podiset juga orang yang bertanggungjawab berdakwah bersama-sama rakyatnya dengan bersungguh-sungguh sehingga mendapat gelaran Lelaki Terbaik atau dalam bahasa Melayu Siamnya 'Podiset' .Atas usaha bersungguh-sungguhnyalah menyebabkan menculnya pusat-pusat penyebaran Islam terkenal seperti bandaraya Pagan Mandalay, Ayuthia dan sebagainya. Oleh itu negeri Siam Lancang ini atau bernama Siam ialah sebuah negeri Siam yang telah dijajah oleh raja Bhudda Thailand Chakri Sukhothai yang merupakan penjajah dari negara kafir Tibet dan perkara ini perlu dirujuk kepada waris mutlak kepada keturunan Raja Merong Maha Wangsa YM Tuanku Nai Long Kasim ibni Almarhum Tuanku Nai Long Ahmad.


ORANG PUTIH DAN NEGRO PUN KENAL PAK NGAH YM TUANKU NAI LONG KASIM, KORANG BAGAIMANA?
Raja Siam Islam atau Raja Mandalika digelar oleh ahli sejarah Inggeris DG Hall dari bukunya A History Of South East Asia 1955 sebagai pengasas kepada bandaraya Ayuthia ditahun 1350 bernama Shahri-i-Nao yang bermakna Bandar di Raja dalam bahasa Parsi yang sekarang ini bila kajian dibuat mempunyai 21 buah masjid. Sejarawan Inggeris ini juga memberitahu Raja Mandalika ini bernama Rama Tibodi I ( 1300-1360 ) yang bergelar Sultan Madzaffar Shah telah membina bandaraya Ayuthia pada tahun 1350M. Rama Tibodi dalam bahasa Melayu Siamnya bermaksud 'Kemaraan puak Baik dari Negeri Kedah'. Raja Rama Tibodi I ialah putra kepada DYMM Sultan Muhammad yang Adil ( 1201-1300 ) manakala datuknya ialah DYMM Sultan Sheikh Abdul Kadir Husin Shah Alam di tahun 903M yang telah dimakamkan di Makam Tanjung Inggeris, Mukim Langgar, Kota Star, Kedah Darul Aman. Raja Siam Lancang inilah iaitu Rama Tibodi I yang mencipta batu bersurat Terengganu yang tercatat didalamnya perkataan nama baginda iaitu Mandalika dan ditangan beliaulah terbinanya istana Pagan di Bandar Pagan Mandalay, Tenang Sari yang masih wujud di Negara Mynmar sehingga ke sekarang ini. Mereka ini semua ialah berketurunan Raja Islam China Sai Tee Sung ( 599-651 ) yang merupakan seorang Tabiin atau pengikut sahabat nabi s.a.w. yang mana baginda telah memelok Islam di tangan Saad bin Abi Waqas r.a. Bukti dari buku Warisan Maha Wangsa Kedah penyelenggaraan Mahani Musa Ahmad Jailani Halimi membuktikan bahawa Raja-raja negeri Siam beragama Islam (sila rujuk muka surat 11 dalam hikayat Merong Maha Wangsa peristiwa penghantaran Bunga Emas Raja Siam Kedah kepada abangnya Putra Sulong di Negeri Siam oleh Raja Siam Merong Maha Podiset yang bererti Raja Siam ini adalah mutlak dari keturunan sultan Kedah yang beragama Islam dan bukannya beragama kafir Buddha suku Thai raja Thailand. Sekarang ayuh mari kita baca Surat Tuntutan baginda YM Tuanku Nai Long Kasim kepada kerajaan penjajah negeri Siam dari empayar Benua Islam Siam Kedah iaitu Perdana Menteri Thailand Ying Luck Shinawatra. Wassalam.

19 ulasan:

 1. Assalamualaikum YM Raja Megat,
  Maafkan ana kerana tak key in susurgalur ana lagi. Sebenarnya ana sedang mencari susurgalur ayahanda Tnk Chik, Tnk Tanjung dan Tnk Bunga. Apabila ana sudah memperolehinya baru ana key in utk menguatkan susur galur ana.

  Ada yang memberitahu ana dari jurai Raja Bersiong.Ana perlu sahkan dulu.Anta ada jawapan tentang Tnk Chik,Tanjong,Bunga asalnya dari jurai mana? Hanya Nai Ahmad Nidad beleh huraikan agaknya.

  BalasPadam
 2. Tujuan ana ialah utk kukuhkan sokongan ana terhadap YM Tuanku.Sebab itu ana nak tahu secara lengkap susurgalur ana. Selepas itu baru ana hendak gegarkan Kedah bersama anta.

  Itu baru gah namanya. Pantang undur.

  BalasPadam
 3. Salam YM Megat, ana ada kemuskilan lagi ttg keturunan Patih Gajah Mada dan Gusti Adi Putra hubungkait dgn Tok Cepoh. Ana lihat dalam salahsilah anta tiada tertulis. Keturunan Majapahit yg melarikan diri dari Majapahit semasa perang saudara berkahwin dgn keturunan Siam Islam Kedah.

  Kemana menghilangnya salasilah itu. Tok Phrang Raja Selama Tok Phrang Raja Satun yang Mana satu harus diikuti ?

  BalasPadam
 4. Untuk Makluman anta.. di Thailand selatan Kg Bendang Karang dan Kg Pinang Sebatang Pattani, kat situ ada ramai saudara kita.

  BalasPadam
 5. waalaikumussalam kerabat tnl chik...

  bersabarlah ye, mmg akan d siarkan jawapan utk soalan anta yg berjela2 tu. tapi ana terpaksa menyiarkan surat tuntutan ini dulu atas arahan ym tuanku nai long kasim.


  ana janji bulan depan ana akn siarkan secepat boleh, insyaallah. maaflah ye . sebarang kesulitan dan kelambatan ini amat ana kesali.wsslm.

  BalasPadam
 6. Terima kasih Abe Megat kerana menyempurnakan permintaan saya mengenai surat tuntutan luar negeri . Kelakar Abe Megat ye, ada pula tu artikel lagu Oh Nai Long.Terima kasih dan kami sayang Abe Megat dan keluarga. Saspen betul sayo, ingatkan dah tak ado artikel bulan ni. Terima kasih.

  BalasPadam
 7. YM MEGAT,

  Tak Mengapa lah ana lewat tahu.Jika anta dah paparkan jawapan, pasukan ana akan bantu anta utk tujuan asal kita blog Nai Long chik akan jadi pentas ke 2 membantu blog utama iaitu Kedah Cyber Syburi. Info: perkatan Tok Perang Sultan Selama sebenarnya Tok Pherang.

  Ana dah carikan sebahagian keturunan.Tok Pherang adalah suami Tuanku Bunga.Tuanku Chik adalah kekanda sulung Tuanku Bunga. Cuma anta tanyakan baginda , ttg ayahanda Tuanku Chik. Tanjung dan Bunga siapakah gerangannya.

  Itu saja maklumat yg ana perlu.Kita bangun mertabatkan ketuanan Raja keturunan kita. Ana sahut laungan anta demi perjuangan sama.

  BalasPadam
 8. Ttg anta nak jawap tu terima kasih. Jika dapat jawapan baru ana key in Susurgalur ana dln blog dan sirah setiap legasi yg ada dlm diri ana.

  BalasPadam
 9. trima kasih kembali saudari sofea kerna keprihatinan enti atas sejarah realiti nusa bangsa.

  kpd krabat NAI LONG chik jgn risau, ana akn jwp insyaallah segala persoalan anta.

  BalasPadam
 10. Salam YM Megat al-Jefri.
  Ana masih ternanti-nanti kisah Panglima Ismail. SUdilah YM kisahkan kpd ana. Terima kasih. Jai Othman, Melbourne

  BalasPadam
 11. Salam Tuan Megat
  Masa kecik-kecik dulu ana ada terbaca dalam hikayat melayu bahawa Melaka diserang oleh askar Feringgi. dalam Urdu dan Farsi Peranchis disebut Farangh sebagaimana sebidang tanah yg dihadiahkan oleh Sultan Aurangzeb kepada komuniti Peranchis di kota lama delhi yg diberi nama farangh Mahalli yg kemudia didirikan madrasah di atasnya. Jadi Melaka yg bahagian manakah diserang oelh feringgi ini?

  BalasPadam
 12. Salam Tuan Megat
  Dulu masa kecik-kecik, ana ada terbaca dalam hikayat melayu bahawa Melaka diserang oleh askar Feringgi.Dalam bahasa Urdu dan Farsi Peranchis disebut Farangh dan hindi menyebut Feringgi sepertimana sebidang tanah yg dihadiahkan kpd komuniti Peranchis oleh Sultan Aurangzeb dipanggil Farangh Mahalli yg kemudian didirikan madrasah di atasnya. Jadi bahagian Melaka yg manakah diserang oleh Feringgi ini?

  BalasPadam
 13. Salam Sabtu.

  Salam Tuan EmPunya Blog KCS (KedahCyberSyburi) Yang Prihatin Lagi BudiMan.

  hamba Nak Email Pada Tuan, Tapi Tak Jumpa Alamat Email Tuan..... Puas Dah Dok Cari, Dok Google MeRata Tempat Tak Jumpa Jugak.....

  Mesej Yang Ingin DiKhabarkan hamba.....

  Kitalah SeBenar-Benarnya Umat Hujung Akhir Zaman Yang DiMaksudkan Oleh Junjungan Besar Kita, Baginda Nabi MUHAMMAD SAW.

  Marilah Kita Semua Umat MUHAMMAD SAW, Qaum Bani TaMim, BerSiap-Sedia Dan BerTindak Dari Sekarang!!!

  Marilah Kita Semua Rapatkan Saf, BerSatu-Padu, BeKerjaSama Dan BerJuang Atas Nama ISLAM..... Atas Kalimah LAA-ILAAHA ILLALLOOH MUHAMMADUR ROSUULULLOOH.

  http://aminfadzlan786.blogspot.com/2011/09/kita-adalah-umat-akhir-zaman.html

  http://aminfadzlan786.blogspot.com/2011/10/kitalah-para-pelakon-watak-umat-hujung.html

  Salam BerSatu.

  BalasPadam
 14. waalaikumussalam saudara jai australia, ibn hussain dan alif...  sabarlah jai, sbb allah berfiman sesungguhnya allah bersama org2 yg sabar.  kpd ibn hussain , tahniah kerna ulasan yg menggoncang minda ahli sejarawan kita. apapula agenda musuh2 allah ini sehingga nama feringgi boleh d konanya jadi org mai dari portugal dan bukan dari france @ (English Listeni/ˈfræns/ franss or /ˈfrɑːns/ frahnss; French ( listen)), officially the French Republic (French: République française. sesiapa boleh bagi pendapat atau ingin menjawab persoalan ibn hussain ni , ana open skrg sblm ana menjawabnya...ana buka skrg.


  kpd saudara alif , ahlan wasahlan ke laman ana yg tak seberapa ini .


  wsslm.

  BalasPadam
 15. kerajaan Benua Siam kan luas, jadi Feringgi atau Perancis memanglah pernah serang kawasannya.

  BalasPadam
 16. Assalamualaikm Tuanku Megat yg saya kagumi dan di kagumi oleh musuh dan lawan, taknak jumpa sya pun takpalah, janji kita masih dapat berhubung di laman internet, ramai pula tanya soalan, Saya pun ada soalan iaitu benua ni makna apa tuanku Megat ?. Saya tengok dlm kamus mengenai Benua itu lebih kepada gabungan daerah dan negara di atas muka bumi ini.

  Soalan Tuanku Megat mengenai ulasan Ibn Hussain pasal Feringghi, bunyinya pun dah kami tahu French = Feringghilah tu. Cuma sejarawn skrg ni banyak makan gaji buta, takbuat kajian pun.Cuma seminar-seminar ulangtayang apa yg di tulis oleh sejarawan-sejarawan barat. Penulisan blog pula ambil seketul juga apa yg di tulis org -org putih kafir barat ni. Last-last Hindu bodoh yg di naikkan nama mereka sebagai empunya KOta-kota hebat Melayu nih .

  BalasPadam
 17. Assalamualeykum......salam bertemu kembali...Anta nai Megat..saya baru dapat beroperasi semula....banyak isu sebenarnya hendak dilontarkan....insyaallah,,,,saya akan paparkan ketika waktu yang sesuai...

  BalasPadam
 18. ibn husein,
  saya tau jugak sikit2 pasal Feringghi, kat penang ada Batu Feringghi tempat mat saleh mandi manda sambil berjemur.

  BalasPadam
 19. waalaukumussalam fwzsoleh, che wood, naisalahuddinkk dan rilekboy...

  pertama2 ana nak ucap tahniah kpd fwzsoleh dan che wood kerana kefahaman yg sempurna ttg sejarah nusa bangsa.

  kpd naisalahuddinkk slmt bertemu semula, kemana 2, 3 bulan ni. pergi india ka? maaf malawak aje.

  dan kpd rilekboy, ya dengar tu ibn hussain...mat saleh attack penang dgn cara mandi loklak berjemur, keh,keh,keh.

  wsslm.

  BalasPadam