Nabi s.a.w. bersabda : Sampaikanlah daripadaku walaupun satu ayat. (Sahihain)

Jumaat, 7 Mei 2010


KEHANCURAN KOTA STAR DAN PENUKARAN NAMANYA KEPADA ALOR STARKerajaan Kedah sering di sebut sebagai kerajaan tertua dalam sejarah kerajaan beraja serta kesultanan yang panjang di nusantara yang bermula pada tahun 700 masihi lagi. Hubungan dengan negeri-negeri di timur tengah dan asia barat serta timur meninggalkan kesan dan pengaruh yang luas termasuklah kebudayaan, kesenian, agama, politik dan perdagangan. Kesan-kesan seni warisan melayu ini banyak dapat di kesan di Kedah walaupun banyak kota-kotanya dikhianati, dihancurkan dan ditanam oleh pihak-pihak musuh Allah. Bandar Kota Star selaku pusat pentadbiran Kedah Tua dan merupakan antara kota yang mendapat perhatian kerajaan British untuk dirampas kerana ia dipenuhi sebilangan bangunan lama yang menjadi bukti kewujudan pemerintahan dinasti Ahlul Bait Al-Jefri Merong Mahawangsa. Kota Star sejak dahulu terkenal dengan banyak kota-kota dan gerbang-gerbang yang antik serta cantik seperti Kota Tengah, Kota Star, Istana Kuning, Kota Keriangan di Gunung Keriang dan Kota Sharifah dan lain-lain. Gerbang Kota Star telah dimusnahkan setelah kematian Sultan Badlisah oleh cucu raja Thai Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj. Sutan Badlisah merupakan anak-anak Ahlul Bait Merong Mahawangsa kerana ibunya Tunku Sharifah Sofea al-Jefri ialah anak saudara kepada Maharaja Melayu DYMM Sultan Syed Jaafar Muadzam Shah al-Jefri.


Buku Undang-Undang Kedah termaktub perkataan HUKUM KANUN DATO' KOTA STAR yang buku ini selesai ditulis pada tahun 220 hijrah @ 812 masihi oleh cucu Maharaja Merong Maha Wangsa yang ketika itu menjadi D.O. atau Raja Daerah di Aceh


Kota Star dirobohkan semasa era Musuh Bisik pada tahun 1821 manakala gerbangnya diruntuhkan pada tahun 1960 untuk memberi laluan pada pembangunan kononnya. Di tapaknya di bina bangunan baru iaitu Wisma Negeri. Seperti kes Tunku Abdul Rahman menukar Kota Kayangan menjadi Muzium Perlis. Di tahun-tahun berikutnya beliau datang semula ke Perlis dan mengatakan muzium ini terlalu lama dan buruk, seeloknya ditukarkannya kepada bangunan muzium yang baru. Maka terjadilah malapetaka kepada warisan Melayu yang mana Kota Kayangan yang gah dengan batu-bata serta diselang seli kayu-kayu meranti yang halus ukirannya juga dipenuhi dengan simbol-simbol empayar Kedah Tua habis dirobohkan oleh beliau. Tidak habis dengan itu Tunku Abdul Rahman Putra al- Haj al-Thai telah mengetuk batu-batu nisan yang lama digantikan dengan yang baru manakala nisan-nisan kayu dibiarkan. Beliau selaku Perdana Menteri Malaysia pada masa itu juga menjejaki seluruh warisan Kedah Tua di Negeri Perlis dan negeri-negeri lain untuk dimusnahkan.


--------------

KENANGAN GERBANG KOTA STAR 1960 BERSEBELAHAN PEJABAT TANAH DAN GALIAN. JIKA GERBANG PINTU MASUK KE KOTA SEBEGINI GAH DAN CANTIK TENTU KOTANYA YANG DIRUNTUHKAN DI ZAMAN SI LAKNAT RAJA THAI CHULALONGKORN LEBIH HEBAT LAGI


Bukti kenyataan ahli sejarah Inggeris James Low dari buku "Sejarah Kedah Sepintas Lalu", mencatatkan Raja Thai Chulalongkorn telah mengarahkan tentera-tenteranya menghapus dan membakar habis-habisan kesan bukti sejarah kerajaaan Melayu Siam Malacca, antaranya ialah :-


1. Kota Raja Melayu Siam Kedah Pelabuhan Kota sekitar Kota Teluk Bahang, Kuala Kedah.


2. Kota Palas Istana Sultan Maulana di Padang Mat Sirat, Pulau Langkawi .


3. Istana Maharaja Jalil Sutan Yaakub Kedah Langkasuka Khrun Waran Wangsa tahun 1548m .


4. Istana Tanjung Putri, Kuala Ketil dan di situ masih terdapat Perigi Puteri Dayang yang dibina bersebelahan kota tersebut .


5. Istana Sultan Shiekh, Sultan Abdul Kadir Shah Alam tahun 904m di pekan Langgar, Kedah.


6. Kota Pagar Air Istana Sultan Hussain Shah Alam di Limbung, Kedah.


7. Istana Dato' Paduka Maharaja Nai Cau Shin Ibni Al Marhum Nai Cau Doi di Kampung Pulau
Maharaja, Tunjang.


8. Kota Sarjana di Alor Ganu milik Rama Tibodi 1 Ananda Pagan Ibni Al Marhum Sultan Muhammad Yang Adil, baginda mencipta wang emas yang ada di Muzium Negeri Kedah.


9. Kota Mengkuang, Wang Tepus, Kubang Pasu milik Sultan Sharif Abu Bakar Shah.


10. Istana Maharaja Melayu Siam Syburi Sultan Syiekh Ali Kaifa Tabim di Utan Aji, Perlis.


11. Kota Naga dan Kota Siputeh di Daerah Kubang Pasu.


12. Kota Sarang Semut, Pendang, Bukit Choreh milik Sultan Badrul Munir dan periginya masih wujud di kampung tersebut.


13. Kota Pinang Tunggal di Kulim, Kedah juga milik Sultan Saidina Jamalul Alam Sultan Badrul Munir.


BAHAGIAN TEPI GERBANG ADALAH SEPERTI ARCA BATU NISAN KEDAH TUA YANG BERTEBARAN DISELURUH NUSANTARA. SEBAB ITULAH GERBANG INI DIMUSNAHKAN KERANA GERBANG INI MENCERITAKAN SEGALA-GALANYA TENTANG KETAMADUNAN KESULTANAN MELAYU ISLAM. IANYA BERBENTUK ARCA BATU NISAN YANG DIDAKWA BATU NISAN ACEH KONONYA. PADAHAL IANYA BATU NISAN KEDAH TUA14. Kota Merong Mahawangsa Muzafar Shah 700M di Sungai Mas, Kuala Muda, Kedah.


15. Istana Majlis Raja Iskandar Zukarnain di Lembah Bujang juga di Kuala Muda dan Gok Arang Maharaja Melayu Islam Sultan Jaafar Muadzam di Pulau Tiga, Kedah, rujuk mukasurat 49 Buku Undang-Undang Kedah.


16. Istana Maharaja Melayu di Pusat Pembuatan Senjata Api, Merbuk, Kedah juga milik Nai Long Sultan Jaafar Muadzam Shah.


17. Istana Bendang Raja, Kubur Panjang di Pendang milik Sultan Muzaffar Shah Kuala Kangsar yang mana sebelum itu merupakan Raja Melayu Siam daerah Kemboja tahun 1788M.


18. Kota Burha Istana Raja Legeh milik Tuanku Long Taha Ibni Almahrum Tuanku Long Putra di Mukim Padang Kerbau, Pendang, Kedah.


19. Kota Oo, Pelantik, Sik, Kedah milik Raja Idris Jammu Pattani suami Ratu Hijau Pattani.


20. Kota Ruman juga di Sik, Kedah juga di miliki oleh suami Ratu Hijau iaitu Raja Idris Jammu Pattani.


21. Kota Istana Bukit Nai Long Sultan Jaafar Muadzam Shah di Jeniang, Kedah.


22. Maharaja Melayu Siam Sultan Muzafar Shah Kuala Kangsar di Kampung Dusun Raja, Padang Sanai, Daerah Padang Terap, Kedah.


23. Istana Maharaja Melayu Siam Songkla Sultan Syed Alang Alauddin di Kampung Nai Lang, Mukim Durian Burung di sebelah Thailand.


INILAH MELAYU YANG DI WAR-WARKAN OLEH BRITISH, TIADA APA-APA PADA BANGSA MELAYU KECUALI ATAP RUMBIA DAN PERTANIANUntuk memastikan kota-kota ini musnah secara total Raja Thai Chulalongkorn datuk kesayangan Tunku Abdul Rahman telah datang ke Kedah bersama pegawai-pegawai penasihatnya yang berbangsa Inggeris, pada tahun 1890M. Kedatangan dimulai di Pulau Langkawi dan seterusnya ke bandar Kota Star dan di sambut mesra oleh anak perempuannya merangkap isteri kedua Sultan Abdul Hamid yang bernama Cik Puan Manjalara. Khazanah-khazanah yang bernilai sejarah yang berupa bangunan lama atau binaan lama gerbang-gerbang Di Raja, warisan-warisan silam lainnya yang terdapat di dalam dan di luar negeri Kedah berupa alat-alat senjata berat dan senjata-senjata api seperti senapang, lela rentaka, meriam-meriam melayu dan lain-lain dilupuskan dan diganti dengan milik penjajah contohnya meriam-meriam melayu diganti dengan meriam-meriam VOC milik penjajah. Apa yang ada kaitan dengan ketamadunan Kedah Tua semuanya habis dimusnahkan. Kemudian penjajah-penjajah ini telah menukar nama bandar Kota Star kepada Alor Star kerana kata pegawai Inggeris, orang melayu tak perlulah kepada berkota-kota, cukuplah dengan nama "Alor". Sejak itu nama Kota Star hanya dikenali sebagai nama District of Kota Star atau daerah Kota Star sahaja.KOTA BOROBUDUR DI SEMARANG YANG DI GELAR OLEH BRITISH SEBAGAI KUIL BUDDHA
Apabila Imperialis Belanda kalah ditangan tentera Perancis dibawah kekuasaan Napoleon Bonaparte, ia telah menyerahkan jajahannya di Indonesia kepada British untuk menjaganya dengan janji akan menyerah kembali kepada Belanda setelah merdeka nanti. Maka apabila kerajaan Britain setelah menguasai jajahan Belanda di Indonesia, ia telah menghantar Stanford Raffles dan kerani bodohnya Munsyi Abdullah ke kota-kota Islam itu dan merubahnya serta menghilangkan bukti-bukti kekuasaan Kerajaan Islam Kedah Tua di sana. Sehinggakan Kota Borobudur telah di "convert" menjadi candi kafir Buddha. Bila ahli sejarah masakini pergi membuat kajian di sana mereka merasa hairan kerana Candi Borobudur yang di atur penuh dengan patung-patung Buddha itu memiliki senibina Islam Arab Yaman dan berdekatan Kota Borobudur pula terdapat Kota Prambanan yang juga telah diubahsuai British dan dijadikan kononnya Kuil Hindu Prambanan.BRITISH MENGELARNYA KOTA HINDU PRAMBANAN SELEPAS MENGUBAHNYA MENJADI KUIL DI BAWAH KELOLAAN STANFORD RAFFLESDi Indonesia juga terdapat kota pelabuhan kuno Grisek di Jawa Timur. Kota ini ini dikatakan milik anak Sultan Kedah Tua yang bernama Siti Fatimah Maimun. Baginda merupakan Ratu disitu seperti Ratu Hijau yang memerintah Pantai Timur Semenanjung Melaka atas nama Kerajaan Pattani. Baginda datang ke Indonesia dibawa oleh ayahandanya pada tahun 1303 Saka atau 1381 masihi dalam misi mengislamkan orang-orang disana. JAB Wiselius seorang pengkaji dari barat mencatatkan, namanya ialah Dewi Suari dan ayahandanya ialah Sultan Kedah ( Gedah ). Pentadbiran baginda dibantu oleh pegawai-pegawai terlatih dibawah kelolaan seorang ulamak yang hebat pada masa itu bernama Maulana Malik Ibrahim. Ulamak tersohor ini didatangkan khas dari daerah Chempa, Cempaka Sari Kemboja. Kajian Lembaga Research Pasentran Leluhur Islam Jawa Timur pula mengatakan Puteri Siti Fatimah Maimun dan Dewi Ratna Suari adalah orang yang sama iaitu puteri kepada Sultan Kedah. Masa hidupnya sezaman dengan Maulana Malik Ibrahim dan jarak wafat kedua tokoh ini hanya bezanya 20 tahun. Baginda mangkat di Desa Laren, Manyan Grisek Jawa Timur dan makamnya sekarang ada bersebelahan Kota Grisek sebuah kota pelabuhan kuno. Siti Fatimah Maimun tercatat dalam sejarah sebagai pendakwah sufi dizaman kegemilangan Islam Kedah ketika itu. Catatan ini juga menjadi bahan kajian J.Wolbers juga salah seorang pengkaji sejarah dari barat.


MAKAM RATU SITI FATIMAH MAIMUN PUTERI SULTAN KEDAH BERSEBELAHAN KOTA GRISEK DI KOTA PELABUHAN KUNO GRISEK , JAWA TIMURSebelum nama Alor Star digunakan, pusat pemerintahan kuno ini bernama Kota Star. Nama ini diberi kerana sekitar kawasannya ditumbuhi pohon-pohon Stag dalam loghat utaranya atau pohon-pohon Star. Ia sejenis pokok yang buahnya masam-masam manis. Buah pokok Stag ini berwarna kekuning-kuningan bila ianya masak. Ia dalam kumpulan pohon Kundang termasuk juga pohon Rumia, sila rujuk Buletin MKNK m.s 14 oleh Wadiassofi Jaafar. Ketamadunan Kota-kota ini dan Kesultanan Kedah Tua perlulah dijaga dan dipelihara untuk kepentingan negara. Selain kita memiliki warisan-warisan lama ini, sejarah realiti ini pula dapat memupuk identiti dan jati diri rakyat Malaysia, catatan tentang kota-kota lama ini juga membuktikan kehebatan Kesultanan Melayu Tua. Gerbang Kota Star telah di musnahkan pada tahun 1960 setelah kemangkatan Sultan Badlisah pada tahun 1958 dan Gerbang Kacapuri di Kota Kuala Bahang yang namanya ditukar kepada Kuala Kedah juga telah dimusnahkan pada tahun 1970 yang kononnya telah runtuh akibat ribut. Setelah semua konspirasi ini selesai maka benarlah kata-kata British dan talibarutnya konon MELAYU INI TIADA APA-APA CUMA PERTANIAN DAN ATAP RUMBIA. Kota-kotanya hanyalah dari kayu, papan dan batang buluh.

23 ulasan:

 1. salam singgah...

  sungguh menarik n3 yg dipaparkan ini.

  apa masih ada bukti ataupun tinggalan kota2 ini di kedah?

  BalasPadam
 2. waalaikumslm, masih ada, contohnya tapak-tapak kota dgn tulang-tulang konkrit batu lama di gunung Keriang bercampur baur dgn projek JKR, nampak mcm utk menghilang kesan-kesan lama dan tapk kota d kg Pulau Maharaja serta tapak kota di Pulau Tiga.

  BalasPadam
 3. salam saudara, terima kasih diatas artikel saudara.

  BalasPadam
 4. kota yg di langkawi masih ada lagi?

  diharap pihak tuan dapat menerbitkan banyak lagi artikel seperti ini.

  semua entry tuan saya dah habis baca tapi masih x puas..:)

  BalasPadam
 5. Kompleks kota-kota purba di Langkawi bernama Kota Palas tapi sayang telah dijahanamkan oleh musuh-musuh Allah, yg ada skrg cuma syiling-syiling purba Islam Kedah Tua dan kubur purba milik "Sultan Maulana" yg telah dikambus oleh org-org tempatan semasa Perang Besar tentera kafir bersekutu dulu.

  BalasPadam
 6. perang musuh bisik 1821 itu pada hakikatnya adalah perang sabil yang terakhir...kemudian baru puak kafir jahanam ni setelkan turki dan kawasan masjidil haram...

  BalasPadam
 7. Bukti-bukti kota perlu didokumentasikan sebelum hilang dimusnahkan orang yang tak bertanggungjawab. Sebarkan foto-foto tinggalan melalui internet.

  BalasPadam
 8. Trima kasih atas saranan dan keprihatinan cikgu dlm memperjuangkan sejarah ketamadunan nusa bangsa agama kita.Sempena bulan guru mei ini ana ingin mengucapkan selamat HARI GURU. wsslm.

  BalasPadam
 9. Dengan terbuktinya Kuil Perambanan (binaan mirip menara Angkor, Cham Towers dan KLCC) dan Candi Borobudur sebagai binaan Islam semakin menguatkan andaian bahawa kerajaan Sailendra dan kemudiannya Majapahit itu juga Islam. Raja-raja Sailendara dikatakan ada hubungkait dengan raja-raja Funan manakala kita tahu Majapahit juga menggunakan keris (merong besi).

  Ini tidak menafikan pembabitan Wali Songo dalam kerja dakwah mereka melalui wayang kulit (seni reka bentuk patung sangat mirip wayang kulit Siam), iaitu menambahkan keimanan, membasmi kemaksiatan dan mungkin juga mengislamkan rakyat yang ada masih kafir.

  Salam perjuangan kepada peminat/penyokong sejarah realiti.

  BalasPadam
 10. mohon jasa baik saudara menerbitkan lagi artikel ttg empayaar siam islam kedah ini....beserta gambar.....sy x puas lg dan nk tau asal usul empayar ni yg di tenggelam kan oleh british dgn mewujudkan kerajaan sultan melayu melaka(klau sy silap tlg betol kan....sy nie anak muda)

  BalasPadam
 11. insyaallah sbb beratus lagi artikel akan keluar ttg kemaharajaan kedah ahlul bait ini, anta jgn risau,

  BalasPadam
 12. tuan,saya tertarik kepada catatan tuan tentang Candi Borobudor adalah sebenarnya senibina islam.Satu soalan : jika tuan mengandaikan ianya Islam,apakah penjelasan tuan tentang ukiran-ukiran babak cerita Jataka di beberapa tingkat candi itu?Utk pengetahuan tuan,cerita2 Jataka adalah kisah kehidupan lampau prakelahiran Siddharta Gautama ke dunia ini.Islam tidak mengajar tentang kehidupan lampau.Satu lagi soalan, apakah penjelasan tuan tentang keberadaan arca Buddha besar & kecil di sekitar candi Borobudor? Strukturnya,jika dilihat dari angkasa, melambangkan Meru sebagai pusat alam dan setiap tingkatnya melambangkan alam2 lain. Ini adalah idea Hindu.

  BalasPadam
 13. ianya bukan andaian sbb jikanya buddha kenapa bila di korek sekitar kwsn berkenaan tidak trdpt patung-patung budha malah gambar cerita itu terang2 dipahat semula dgn gambarkapalnya mengharungi menyerupai kapal d abad 17, bukankah kelakar tu.manakala cerita dinding yg anta beritahu itu pula hasil penulisan yg d hidangkan oleh musuh2 allah brkenaan.

  arca yg ada d situ telah d atur malah d convert d bawah seliaan raffles agar betul2 real mcm kuil.malah rumah anta atau msjid kita pun boleh d convert oleh kafir2 ini
  kuil jika itu sesuai dgn agenda mereka.bukannya payah sangat, ukir sini, tempel sana dan taruk patung2 d keliling siaplah apa yg d gelar candi2 budha.

  padahal d merbuk tu dah korek 5 lubang takdak pun patung malah jari patung pun takdak.yg d jumpai pinggan mangkuk, batu brsuray ibnu sirdan. syiliang islam abasiyah malah tasbih2 kononnya manik2 hiasan juga masjid purba yg d kambus oleh laknatullah.padahal mereka itu islam hanif zmn nabi ibrahim dan akhir sekali islam zmn nabi s.a.w.

  BalasPadam
 14. Betul ke arca batu nisan acheh tu sbenarnya milik krjaan Kedah tua?Bleh sedara terangkan lebih lanjut.Saya sdikit konfius.Dan lagi satu,Gendang Perang Teratai Merong Mahawangsa tu wujud ke?Kalo wujud,bleh sedara critakan dgn lebih lanjut tentang gendang ni.

  BalasPadam
 15. betul, sebab kewujudan kedah tua terlalu lama manakala aceh pula terlalu muda.ditambah pula nesan-nesan kedah semuanya berbentuk kon gerbang kota star.saudara adanial tak perlu konfius ttg sejarah nusa bangsa kita, sbb waris keturunan penjaga nusantara kedah tua masih wujud.insyallah ana akan cuba meleraikan kekusutn sejarah kita yg telah d cipta oleh musuh2 allah ini.

  kewujudan gendang perang teratai merong mahawangsa mmg tidak boleh d pertikaikan sbb ia ialah sunnah nabi s.a.w ketika qital berlaku.malah ia menjadi semangat utk tentera2 islam bertempur dan berjuang memusnahkan musuh2 allah. wassalam.

  BalasPadam
 16. Salam..

  artikel yang bagus cuma nak tarik perhatian..

  UUK pada tahun 812M jelas sebut nama sultan aceh - Sultan Jamal ul Alam Badrul Munir


  tgk salsilah raja aceh..

  Sultan Jamal ul Alam Badrul Munir tu memerintah pada tahun 1703-1726..

  BalasPadam
 17. waalaikm salam NIZAM...

  UTK MAKLUMAT saudara nizam d uuk cuma di catat tahun hijrah bukannya tahun masihi. tahun hijrah pula dlm bentuk ejaan atau hijiyyah , iaitu BULAN RABIUL AWAL, 220 HIJRAH NABI S.A.W. jadi tak timbul masalah hilang nombor dan lain2.

  -nama pula bukannya sultan tapi paduka seri sultan maksudnya cuma menteri pd sultn aje pada masa dia selesai menulis UNDANG2 tu.sultan masa itu bukan nya brsemayam
  d aceh.

  salasilah yg anta suruh tengok tu pulak d tulis pada masa raja daerah dari keturunan ahlul bait d penjarakan semasa penaklukan kota raja, aceh oleh belanda dan pembakaran masjid raya atau masjid jamek. raja aceh kemudian d tukar kpd org lain yg kononnya kerabat spt kes raja syed hamzah dan syed ali @ tengku ali trengganu. pastu penulisan salasilah serta sejarah melayu dongeng pun bermula.percaturan iblis dgn yahudi nasoro sama saja.

  trima kasih kerna soalan yg cantik. wsslm.

  BalasPadam
 18. Saudara megat.saya nak tanya kat mana saudara tau tentang kota2 purba nih?Dan camana pula saudara bleh tau nama kota2 tersebut?

  BalasPadam
 19. saudaraku danial...

  utk pengetahuan danial, kota2 purba ni telah lama termaktub di dlm buku2 sejarah .contohnya istana hinggap anak bukit, sekarang ini menjadi istana utama negeri kedah darulaman.ianya ada tercatat di dlm catatan seorang pengembara perancis. contoh yg lain kota lukut yg d catatkan oleh seorg sejarawan melayu ttg ketinggian mutu senibina, kekebalan dan bertingkat2 semuanya didlm pengetahuan kami keluarga diraja MERONG MAHA WANGSA, insyaallah.

  malah ana bukan saja mempunyai salasilah keluarga malah salasilah kota2 melayu.ini semua malah hubungan kerabat hatta d indonesia dan asia tenggara, manuskrip dan barang2 kebesaran melayu tua yg d luar kotak pemikiran org melayu biasa d jaga rapi oleh keluarga kami turun temurun , alhamdulillah.

  BalasPadam
 20. assalamualaikum..

  saya sangat gemar tentang sejarah ini dan saya juga sering mencari dan mmbaca artikel mengenainya..saya harap lebih bnyak info lagi dapat saudara kongsikan..sebelum terlupa,saya anak jati kedah ini menambahkan minat saya untuk mengetahuinya :)

  BalasPadam
 21. assalamualaikum...Boleh saya taw mengenai sejarah kota keriangan di gunung keriang....saya anak jati kawasan gunung keriang trsebut....tp sebelum ni saya x pernah dgr crita mngenai kota di situ....yg saya tahu sejarah mengenai gunung keriang ni hanya crita dongeng ja...tp crita sebenar masih saya trtnya2...yg selalu dicerita di gunung keriang trdapat satu gua yg trsimpan pinggan mangkuk yg selalu digunakan untuk knduri kendara pada zaman dulu2 tp tidak thu dri mna asal usul brang2 trsebut...dan dongeng mengenai gunung ialah sebuah kapal yg disumpah...dan sebab itu la kawasan sekeliling gunung keriang tu bnyak nama alor...contoh seprti alor madi, alor janggus, alor gunung, kampung seberang alor...tp tu semua dongeng ja la...harap boleh dijelaskan kisah sebenar mengenai kota keriangan trsebut....

  BalasPadam
 22. ulasan anta d bawa ke ulasan artikel baru utk bacaan umat.wssslm.

  BalasPadam
 23. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam