Nabi s.a.w. bersabda : Sampaikanlah daripadaku walaupun satu ayat. (Sahihain)

Sabtu, 10 April 2010

ASAL USUL NAMA KEDAH, LAMBANG KEDAH DAN LAMBANG NUSANTARA

----------------------------------------------------------
Menurut sumber maklumat yang diwasiatkan oleh Yang Teramat Mulia Penghulu Tajar Kedah Tuanku Nai Long Mahmud cucu Maharaja Melayu Sultan Jaafar Muadzam Shah, makna Kedah dalam bahasa Melayu Siam ialah berasal dari perkataan KEDAT yang bermaksud Kertas atau Watikah. Dalam bahasa Thai pula menyebut Kradat. Watikah ini ialah satu amanat yang dibawa oleh Merong Mahawangsa ke Nusantara. Setelah Maharaja Empayar Islam China Dinasti Tang Maharaja Sai Tee Song pada tahun 650M memeluk Islam, baginda telah mengarahkan cucunya Sultan Muzaffar Shah Merong Mahawangsa membuka kerajaan di Nusantara. Dalam penulisan sekarang kononnya Kedah berasal daripada perkataan Mangkuk Padi. Cuba anda semua lihat dengan teliti rajah dibawah ini;Cubaan kerajaan British untuk menukar nama Kedah (Watikah) kepada Kedah Mangkuk Padi bermula pada zaman Paduka Seri Sultan Muhammad Jiwaz bin al-Adilin Muadzam Shah lagi sepertimana mereka menukar nama Bandar Hilir Kota Portugis kepada nama Melaka, padahal Melaka itu ialah Semenanjung ( Semenanjung Melaka). Dan selepas itu Paduka Serisultan ini telah membuat mata wangnya sendiri dengan menulis Kedah (mangkuk padi). Semua ini dibawah kelolaan dan arahan dari Kapten Francis Light, yang pada masa itu selalu membuat rondaan dari pelabuhan Culcutta sehingga ke Kepulauan Andaman dan Pulau Puket untuk mencari kelemahan kerajaan Kedah Tua. Sehingga mereka dapat mengesan yang bandar pentadbiran Kota Star pada masa itu dibawah jagaan adik ipar Sultan Kedah Sultan Abu Bakar Syarif Syah iaitu Paduka Seri Sultan Perdana Menteri Kedah Muhammad Jiwaz.

Beliau berjaya menghasut Paduka Seri Sultan atau Raja Daerah ini dengan mengatur rancangan mengatakan bahawa beliau juga layak menjadi Maharaja Melayu di Nusantara. Beliau telah mengajar dan memberi nasihat sehingga Paduka Seri Sultan ini sayang kepadanya dan terpesona dengan janji-janji musuh Allah ini untuk menjadi Sultan kepada kerajaan Kedah Tua. Dalam manuskrip dibawah ini tercatit dengan terang Negeri Kedah (Watikah) dan pada tahun 1920 semasa pemerintahan Sultan Abdul Hamid dan Kedah ketika itu di bawah pengaruh British itu Kedah telah mencipta benderanya sendiri. Ini tercatit di dalam buku Lindungan Bulan muka surat 22 keluaran sempena hari Konvensyen Sejarah Kedah 28hb. November hingga 2hb. Disember 1981.


Manuskrip lama jelas terpampang Paduka Serisultan Mohammad Jiwaz Bin al-Adilin dan perkataan Kedah dengan Ha Bulat yang ditanda dengan warna kuning

Susah payah pihak musuh-musuh Allah menghapus dan melupus semua kesan-kesan ketamadunan empayar kerajaan Kedah Tua tiba-tiba dengan takdir Allah penipuan British ini semakin ketara apabila pada tahun 1982 seorang penduduk kampung di Mukim Padang Mat Sirat, Pulau Langkawi.Beliau telah menemui beratus-ratus keping wang syiling keluaran Kedah. Penemuan ini dianggap menarik kerana bukan hanya sekeping dua ditemui malah dalam sebuah botol yang dibuat daripada tanah dalam keadaaan yang masih baik. Di ruang wang syiling itu yang dibuat daripada perak campuran tembaga dengan terang-terang menulis negeri Kedah dan dipermukaan belakangnya tercatat nama Muhammad Shah. Wang syiling itu agak kekuning-kuninggan dan berukuran 15 mm dan berat puratanya ialah 1.9 gram, ini menunjukkan ejaan Kedah adalah berlainan dengan ejaan pada hari ini. Jika Kedah hanya sebuah negeri ia tidak boleh mencetak duit sesuka hati dan memerlukan izin daripada pemerintah negaranya dahulu. Hanya sebuah negara yang besar sahaja boleh disegi undang-undang mencetak matawangnya sendiri.


Terang lagi bersuluh, jelas terpahat di wang syiling purba ini kalimah al-Sultan al-Kedah dengan Ha bulat

Lambang negeri Kedah juga telah ditukar daripada bunga teratai kepada perisai tentera salib yang dicatat di dalamnya dengan perkataan Negeri Kedah. Ini satu pembohongan yang besar di abad ini padahal Kedah bukanlah sebuah negeri malah negara dan empayar yang berdaulat yang melindungi dan memayungi agama Islam dikawasan Nusantara. Perisai yang berwarna kuning itu merupakan simbol-simbol yang digunakan oleh kerajaan-kerajaan Kristian di Eropah contohnya kerajan Sepanyol, Portugal, Britain dan lain-lain. Sebab itulah kita lihat tidak ada lambang Kedah baru di gerbang pintu masuk Masjid Zahir dan di Masjid Zahir sendiri malah di Mahkamah Syariah Lama (belakang Masjid Zahir) sebelum tahun 1920. Malah diletak lambang Zionis dengan bintang "David Star" dibangunan-bangunan ini tujuannya untuk menghina orang-orang Islam. Arkitek masjid dan Mahkamah Syariah ini pula ialah seorang berbangsa Inggeris manakala tukang-tukangnya diimport dari India yang juga pada masa itu dibawah takluk jajahan British Empire.

Lambang-lambang teratai di kota-kota Nusantara habis dibuang dan dikikis oleh kerajaan Britain dan tentera-tentera Thai. Yang ada sekarang ialah kota-kota yang terlepas pandang dan belum dibuang oleh musuh-musuh Allah ini, antaranya ialah Kota Senjaya, Kota Kuala Muda dan lain-lain. Teratai dalam bahasa Melayu Siam ialah Tera : tempat duduk, Tai : tempat mati, maksudnya ialah bumi tempat kita duduk ini ialah tempat kita akan mati. Jika tuan-tuan dan puan-puan pernah pergi ke Madinah tuan/puan akan dapati lambang bunga teratai bukan sahaja ada dibangunan Balai Nobat Kedah malah ada juga disana iaitu di atas Mihrab Imam dan di Mimbar Khutbah Jumaat di dalam Raudhah Masjid Nabawi di Madinah, Saudi Arabia. Yang mana sebelum ini kita ditipu oleh musuh-musuh Allah yang lambang ini hanya layak untuk wat-wat Siam-Thai padahal Nabi Muhammad S.A.W pernah menceritakan yang arash Allah S.W.T terletak di atas air yang luas seperti lautan yang mana mafhum hadis ini memberitahu atas air itu penuh dengan bunga-bunga teratai.
Perdana Menteri Paduka Seri Sultan Muhammad Jiwaz Bin al-Adilin dan kumpulan lanun-lanunnya sering membuat hubungan dengan Francis Light di Hujung Sanglang @ Junk Ceylon (Pulau Puket). Mereka sering mengambil nasihat dan berbalas-balas hadiah dan barang dagangan dengan musuh Allah ini. Ini semua diluar pengetahuan Sultan Syarif Syah yang sibuk ketika itu berperang dengan penjajah kerajaan Sukuthai. Dan tidak pelik mereka mempunyai hubungan rapat dengan kerajaan Thailand yang sentiasa bersiap sedia untuk menghancurkan Maharaja Melayu Sultan Syarif Shah yang telah tewas ditangan Kerajaan Sukho Thai di Ayuthia. Paduka Seri Sultan Muhammad Jiwaz juga memberi kata manja kepada Francis Light dengan gelaran adinda dan memasukkan nama Francis Light sebagai kaumkerabatnya. Maka tidak peliklah jika dengan mudah Pulau Pinang terlepas ketangan musuh Allah ini dari kekuasaan Sultan Sharif Abu Bakar Syah Raja Kedah Merong Maha Wangsa.

Gambar bendera Britian yang membayangi Bangkok melambangkan segala kerjabuat kerajaan Thailand sentiasa dibayangi oleh orang-orang British


Setelah Kedah kalah teruk dalam Musuh Bisik 1821M, kerajaan British telah menyerahkan lambang teratai kepada penganut-penganut agama Buddha di Thailand dan meletakkan lambang bunga teratai di pintu-pintu masuk wat Siam-Thai. Raja Chulalongkorn pula telah membuat perayaan "Loi Kratong" dengan mengatakan kononnya perayaan ini memberi keberkatan dan panjang umur kepada sesiapa yang menghanyutkan bunga teratai yang dihias indah dengan meletakkan lilin di atas bunga teratai dan dihanyutkan oleh aliran sungai. Sambil menyanyi-menyanyi lagu "Loi Kratong" mereka sebenarnya menghanyutkan kerajaan Kedah Tua dan ertikata sebenarnya mereka menghalau lampu hidayat (lilin) serta kerajaan Islam agar jauh dari alam ini. Elok jugalah lagu perayaan mereka ini ditukar kepada lirik "Ma, Ma Kratong" yang bermaksud "Marilah, Marilah kerajaan Teratai (Kedah Tua)". Sesungguhnya kejayaan British berpengkalan di Culcutta untuk memperkasakan kerajaan Buddha Thai dan memperkasakan para pemberontak selepas kematian Paduka Seri Sultan Muhammad Jiwaz iaitu Abdullah Mukarram serta Ahmad Tajuddin berbaloi. ini kerana selepas musnahnya kerajaan Kedah Tua mereka berjaya mengatur lanskap sejarah dan budaya di Nusantara malah di Indo-China.


18 ulasan:

 1. saudara adakah Muhammad Jiwaz tue sama ngan sultan mohammad jiwa?

  BalasPadam
 2. Ia ialah orang yang sama tapi yg tepat beliau ialah paduka seri sultan iaitu 'menteri kpd sultan' bukan seorg pemerintah atau seorg sultan kedah. Paduka Seri Sultan Muhammad Jiwaz. Beliau seorg musuh dlm serta merupakan seorg pemberontak kerajan kedah tua juga adik ipar kpd Sultan Syarif Syah.

  BalasPadam
 3. Saudara Megat Aljefri,,,saya menetap di kota alor setar sudah lama,,,tapi ini pertama kali saya membaca sejarah sedemikian tentang cerita kedah lama,,,apakah sejarah kedah sebenarnya sudah diputarbelitkan????...minta penjelasan..

  BalasPadam
 4. saudara cq

  sejarah kedah mmg sudah lama d putar belitkan, hingga kan nama KOTA KUBANG TEDUH pun telah d tukar kpd kubang teduh aje yg terbaru pulak alor majapahit d tukar kpd alor MANJA pahit, tapi takpa allah ada dok perati penipuan mereka. nakpi mana, nanti adalah balasannya, tak di sini , allah balas d sana.


  disini dulu penempatan askar2 bantuan kpd kedah masa musuh bisik dahulu, dari askar2 kerajaan islam majapahit kpd maharajanya kedah tua.

  BalasPadam
 5. waalaaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh saudaraku ahmads...

  selamat dtg ke gerbang star gate sejarah realiti kedah cyber syburi , kota star, kedah.

  BalasPadam
 6. IKRAR SUMPAH TAAT SETIA KERABAT YTM TUANKU NAI LONG CHIK KEPADA YTM TUANKU NAI LONG KASIM IBNI TUANKU NAI LONG AHMAD.
  PATIK NAI LONG YA OMAR IBNI NAI LONG MAN ANAK KE EMPAT DARI GENERASI KE EMPAT SELAKU WARIS MUTLAK KETURUNAN TUANKU NAI LONG CHIK ( PUTERA SULUNG ) DENGAN INI MENYOKONG SEPENUHNYA PERMOHONAN YTM TUANKU NAI LONG KASIM IBNI TUANKU NAI LONG AHMAD TERHADAP SEMUA USUL SERTA TUNTUTAN YANG DI BUAT DAN HAK-HAK KEISTIMEWAAN KERABAT-KERABAT SEDIA ADA SELAKU PEMERINTAH ASAL EMPAYAR ISLAM SIAM KEDAH TERHADAP PIHAK-PIHAK TERTENTU UNTUK MEMARTABATKAN KEMBALI KETURUNAN KERABAT MERONG MAHA WANGSA YANG SEPATUTNYA DI TABAL DAN DI NOBATKAN MENJADI PEMERINTAH SEBENAR.UNTUK MAKLUMAN MASIH ADA KERABAT-KERABAT BERDARAH GEHARA YANG BOLEH DI TABAL DAN DI NOBATKAN DARI KETURUNAN MERONG MAHA WANGSA.
  PATIK BERSAMA WARIS-WARIS DARI KERABAT TUANKU NAI LONG CHIK,TUANKU TANJUNG (TIADA WARIS ),TUANKU BUNGA DAN TUANKU NAI LONG HUSIN (TIDAK DI TEMUI) TIADA HALANGAN ATAU PAKSAAN UNTUK MENYOKONG SEPENUHNYA KEPUTUSAN YTM TUANKU NAI LONG KASIM IBNI TUANKU NAI LONG AHMAD KEATAS SEMUA TUNTUTAN YANG TELAH DIBUAT DAN BERJANJI TAAT SETIA SENTIASA DAN SANGGUP BERDIRI TEGUH DI BELAKANG YTM TUANKU KASIM IBNI TUANKU AHMAD.KEPUTUSAN DAN PERBINCANGAN TELAH DIBUAT OLEH SEBAHAGIAN KERABAT-KERABAT DARI JURAI TUANKU NAI LONG CHIK DAN TUANKU BUNGA UNTUK SEBULAT SUARA MENYOKONG TUNTUTAN YTM TUANKU NAI LONG KASIM IBNI TUANKU NAI LONG AHMAD.
  MANA-MANA KERABAT DARI KETURUNAN TUANKU NAI LONG @ KERABAT MERONG MAHA WANGSA YANG BERMINAT UNTUK MENYOKONG KEPUTUSAN INI SILA BERIKAN JAWAPAN DAN SOKONGAN TERHADAP KEPUTUSAN YTM TUANKU NAI LONG KASIM IBNI TUANKU NAI LONG AHMAD.
  SEGALA MAKLUMAT LINGKARAN SIRAH YTM TUANKU NAI LONG CHIK DAN ANAKANDANYA NAI LONG SALLEH YANG PERNAH MENGEMPARKAN SEJARAH MELAYU SUATU KETIKA DAHULU DENGAN PENANGKAPAN PANGLIMA NAYAN KETIKA MENENTANG PIHAK INGGERIS DAN KETURUNANNYA BOLEH DIBACA DI BLOG www://yaomarman@gmail.com DAN IA ADALAH PERMULAAN BLOG DAN AKAN DI SUNTING DARI MASA KE SEMASA MENGIKUT KEADAAN,SEGALA PERTANYAAN BOLEH MELAYARI FACE BOOK ,http://yaomarman@yahoo.com.

  NAI LONG YA OMAR IBNI NAI LONG MAN.
  ( WARIS MUTLAK KETURUNAN TUANKU NAI LONG CHIK )
  17/APRIL/2011 @ 1400HRS.

  BalasPadam
 7. KOTA KUBANG TEDUH pun telah d tukar kpd kubang teduh aje kat mana ni tuan. kg saya nama kota rentang, heehhe

  BalasPadam
 8. Askum..saudara megat...sy mempunyai sebilah keris panjang berhulu bunga teratai...adakah ia mempunyai hubung kait dng kedah tua..

  BalasPadam
 9. jawapan utk anta ada d artikel bulan feb.2012. utk bacaan umat yg tidak menyedari ulsan anta itu.

  wssslm.

  BalasPadam
 10. salam..en.megat al-jefri saya student master di um dalam bidang pengajian asia tenggara,sekarang saya sedang mengkaji tentang penggunaan potret Sultan Abdul Hamid Halim Shah dalam perniagaan kalangan masyarakat melayu di sekitar negeri kedah. En.megat tau tak mengenai sejarah siapa sebenarnya Sultan Abdul Hamid Halim Shah. sekiranya En.megat sudi bantu saya boleh en.megat email saya di nina.amirah@ymail.com

  BalasPadam
 11. Daerah Gurun juga telah ditukar...nama asal kepada guruh adalah Gerun...ini kerana empayar kedah dlu sngat kuat..sering diserang oleh siam..tpi kerajaan siam sering kalah dalam pertempuran..dan di Gurun jugak tempat berlaku nya pembunuhan kejam kerajaan siam terhadap kedah..siam sngt kejam..banyak sekarang sejarah negera kedah dah diputar belit...

  BalasPadam
 12. Daerah Gurun jgak ditukar nama..nama asal Gurun Adalah Gerun..semasa empayer Kedah diserang siam..ramai pnduduk negara kedah yg diseksa..dan dibunuh di sana..negara siam amat kejam...nama gurun ditukar kerana untuk melupakan kekejaman siam terhadap nagara kedah..siam sangat kejam terhadap melayu..bnyak sejarah kedah yg dah diputar belit kn..hingga kita tak pernah thu apa sejarah tntang negara kita yg betul skng..

  BalasPadam
 13. salam ukhuwah...boleh tak cerita sikit tentang hang tuah dan lima saudara...secara terperinci

  BalasPadam
 14. Assalamualaikum,den dtg dari Melaka,hendak bertanya kpd tuan M.G.J.(maaf kalau biadap ttg d.atas)saya ini anak jati smnjg Melaka(asal nama smnjg) dah lama berada di fikiran ini,cuba kalau kerajaan kedah,agensi ngr atau rakyat kedah umumnya mencari fact&sjrh kedah sebenar & membetulkan fact sejara kedah srt(cdgn)membaikpulih atau menjadikan tmpt sjrh kedah tua sbg tmpt bersejarah/pelancongan.Tetapi cadangan d.dlm hati supaya kerajaan/kerabat2 di- Raja"KedahDarulAmanAlmarhumTeratai" merafak,menjunjung kebenaran yg dihapuskan sekianlama(maafkaloksrbhs) supaya dikembalikan chy kbnrn sjrh agung kedah tua yg berpaksikan Islam sbg sinarpanduan& diletak kbnrn sjrh yg zahirnya dipadam srt dihapuskan Oleh pnjjhbritishlaknat&talibarutthaisialnya supaya d.masyhurkan sjrh kedah sebenar& meletakkan bunga teratai sbg lmbg& eja-an kedah yg tulus srt menghapuskan lmbg 2 yahudi&agenda sialnya yg mencemburui. Islam sjk zmn Rasullullah smp skrg.Dan sy merasakan elok(maaf&ampunkrbt2kedah sy.niorgbiasasaja)tmpt2 sjrh&tuaseperti KotaPadangSaujana/KotaMengkuang/CandiAlorRaja.dll dibaikpulihsebaiknya&memeli- hara tmpt2 brsjrh spy mnjd pedoman&ikt- ibarkpdkitayg masih bernyawa&anakcucu serta generasi bngs kita strsny supaya kita tidak melupai sjrh nasib bngs agr tidak melaluinya.Syingin mohonampun&ma afsekalilgkpdkrbt2kedahygmembaca.inicumafikiransyshj.Jikaadaterkasarbhsmohond- ampunkan.Sekian,supayasedikitsebanyak memberiingatan&pedoman kpdygmembaca. Asslm,w.b.t.

  BalasPadam
 15. Assalamualaikum,den dtg dari Melaka,hendak bertanya kpd tuan M.G.J.(maaf kalau biadap ttg d.atas)saya ini anak jati smnjg Melaka(asal nama smnjg) dah lama berada di fikiran ini,cuba kalau kerajaan kedah,agensi ngr atau rakyat kedah umumnya mencari fact&sjrh kedah sebenar & membetulkan fact sejara kedah srt(cdgn)membaikpulih atau menjadikan tmpt sjrh kedah tua sbg tmpt bersejarah/pelancongan.Tetapi cadangan d.dlm hati supaya kerajaan/kerabat2 di- Raja"KedahDarulAmanAlmarhumTeratai" merafak,menjunjung kebenaran yg dihapuskan sekianlama(maafkaloksrbhs) supaya dikembalikan chy kbnrn sjrh agung kedah tua yg berpaksikan Islam sbg sinarpanduan& diletak kbnrn sjrh yg zahirnya dipadam srt dihapuskan Oleh pnjjhbritishlaknat&talibarutthaisialnya supaya d.masyhurkan sjrh kedah sebenar& meletakkan bunga teratai sbg lmbg& eja-an kedah yg tulus srt menghapuskan lmbg 2 yahudi&agenda sialnya yg mencemburui. Islam sjk zmn Rasullullah smp skrg.Dan sy merasakan elok(maaf&ampunkrbt2kedah sy.niorgbiasasaja)tmpt2 sjrh&tuaseperti KotaPadangSaujana/KotaMengkuang/CandiAlorRaja.dll dibaikpulihsebaiknya&memeli- hara tmpt2 brsjrh spy mnjd pedoman&ikt- ibarkpdkitayg masih bernyawa&anakcucu serta generasi bngs kita strsny supaya kita tidak melupai sjrh nasib bngs agr tidak melaluinya.Syingin mohonampun&ma afsekalilgkpdkrbt2kedahygmembaca.inicumafikiransyshj.Jikaadaterkasarbhsmohond- ampunkan.Sekian,supayasedikitsebanyak memberiingatan&pedoman kpdygmembaca. Asslm,w.b.t.

  BalasPadam
 16. Assalamualaikum,den dtg dari Melaka,hendak bertanya kpd tuan M.G.J.(maaf kalau biadap ttg d.atas)saya ini anak jati smnjg Melaka(asal nama smnjg) dah lama berada di fikiran ini,cuba kalau kerajaan kedah,agensi ngr atau rakyat kedah umumnya mencari fact&sjrh kedah sebenar & membetulkan fact sejara kedah srt(cdgn)membaikpulih atau menjadikan tmpt sjrh kedah tua sbg tmpt bersejarah/pelancongan.Tetapi cadangan d.dlm hati supaya kerajaan/kerabat2 di- Raja"KedahDarulAmanAlmarhumTeratai" merafak,menjunjung kebenaran yg dihapuskan sekianlama(maafkaloksrbhs) supaya dikembalikan chy kbnrn sjrh agung kedah tua yg berpaksikan Islam sbg sinarpanduan& diletak kbnrn sjrh yg zahirnya dipadam srt dihapuskan Oleh pnjjhbritishlaknat&talibarutthaisialnya supaya d.masyhurkan sjrh kedah sebenar& meletakkan bunga teratai sbg lmbg& eja-an kedah yg tulus srt menghapuskan lmbg 2 yahudi&agenda sialnya yg mencemburui. Islam sjk zmn Rasullullah smp skrg.Dan sy merasakan elok(maaf&ampunkrbt2kedah sy.niorgbiasasaja)tmpt2 sjrh&tuaseperti KotaPadangSaujana/KotaMengkuang/CandiAlorRaja.dll dibaikpulihsebaiknya&memeli- hara tmpt2 brsjrh spy mnjd pedoman&ikt- ibarkpdkitayg masih bernyawa&anakcucu serta generasi bngs kita strsny supaya kita tidak melupai sjrh nasib bngs agr tidak melaluinya.Syingin mohonampun&ma afsekalilgkpdkrbt2kedahygmembaca.inicumafikiransyshj.Jikaadaterkasarbhsmohond- ampunkan.Sekian,supayasedikitsebanyak memberiingatan&pedoman kpdygmembaca. Asslm,w.b.t.

  BalasPadam